I also wrote...

http://adwazeye.blogspot.com please be free to drop by!

Monday, December 7, 2009

Adwa Kena Jaundis!


Adwa kena sakit kuning! Omputeh panggil Jaundice. Aku dah agak dah... Mama la cakap, kulit Adwa nampak kuning masa umur dia 2 hari. Sebab dia asyik tido je, malas nak isap susu. Bila hari ke 3, doktor amik darah and reading dia tinggi, tapi tak tau bape. tu yang kena tahan lagi satu malam kat spital. Adwa kene dok kat bawah lampu biru tu dengan pakai 'spek' putih (gauze je, diaorg buat bentuk spek. kiut gaks) ala-ala Kanye West gitu. Esok nye doktor bagi kua. Reading dia 255. Sebenarnya 255 tu reading yang agak tinggi gak la, tapi aku ngan laki aku mane la tau, anak sulung la katekan...

Aku pun balik umah mak aku kat Wangsa Maju, kira aku pantang kat sana lah. Adwa lak checkup kat Klinik DBKL kat area Sri Rampai (Klinik ni buat lawatan sekali jer kat umah, pastu tak datang-datang dah. datang pun takat tengok pusat Adwa ngan amik BP aku jer). So masa Adwa check kat Klinik DBKL tu, diaorang bagi surat soh refer kat Hospital Putrajaya sebab Adwa kuning. So esok hari nya (umur Adwa masa ni 6 hari) dia kena tahan kat wad sebab reading Bilirubin dia 313! So aku ngan Adwa stay dalam wad 2 malam, dan ni la rupa Adwa pakai spek putih dan tido bawah lampu biru tuh...





No comments:

Post a Comment