I also wrote...

http://adwazeye.blogspot.com please be free to drop by!

Sunday, February 14, 2010

MURMUR?

Korang penah dengar tak menatang murmur ni? hmm.... Kalau doktor kat Hospital Putrajaya tu tak sebut perkataan tu masa checkup Adwa haritu, sampai mati pun la aku tak penah dengar weh...Bil dia check dada Adwa, dia kata ada murmur, tapi very-very faint, macam dengar tak dengar... Masa tu aku cam blur jer menatang apa murmur nih.... So aku pun check dalam buku yang Kak Ayu bagi + cari info kat internet gak (sangatX100 penting untuk ada internet bila ada anak kecik nih). Maka, aku dah start cuak walaupun dalam buku tu cakap ada 2 types of heart murmur, harmless or abnormal. Harap-harap Adwa yang harmless one lah...

Then bila minta Kak Ayu (kakak ipar) check, dia pun cakap ada bunyi, so dia tak puas hati....  Dia tak nak explain panjang, cuma dia kata kalau Adwa ada murmur, banyak la kisahnyer.... Then dia terus refer gi PPUKM (dulu HUKM) jumpe pakar. Then bila pakar check, dia kata dah tak dengar dah, possibly sebelum ni dengar sebab Patent Ductus Arteriosus (PDA) tapi sekarang lubang tu dah tertutup... Pakar tu cakap it's normal sebab babynyer jantung lain dari kite, memang ada lubang cuma depends pada baby tu sendiri sama ada cepat atau lambat tertutup... Kalau tak tutup, tu la ada baby kena jantung berlubang tuh....

Risau gak bila dia sebut pasal PDA nih... Teringat kisah baby Ammar yang akan buat heart surgery 22nd February 2010 nanti. Auntie doakan baby Ammar selamat yer... Bagi yang tak tau citer pasal baby Ammar, klik SINI dan juga blog ibunya, Puan Azmaniza. Pada yang masih ingin menderma, bolehlah tengok blog ibunyer yer...

Alhamdulillah, Adwa anak mama sihat tak de ape-ape masalah....

3 comments:

  1. salam tuan rumah ... terima kasih sudi jengah blog saya ... saya doakan moga Adwa sihat slalu ... hopefully 'murmur' tu will go away in no time, mintak jauhlah ... Insyaallah xde apa2 ... take care!

    ReplyDelete
  2. aku igt kuih makmur td...ye ker weh?
    so basically adwa tkder pape la? insyaallah everythg will be well..

    ReplyDelete
  3. Nisa : Aku pun tak tau sebenarnya menatang murmur tu can be dat serious lah.. Alhamdulillah Adwa dah takder dah murmur tu, pakar kata lubang tu dah tertutup dah... But still Adwa ada appointment dengan Paediatrician and Cardiologist kat Hospital Putrajaya lan 5 nanti for further check up on his murmur.

    ReplyDelete