I also wrote...

http://adwazeye.blogspot.com please be free to drop by!

Thursday, April 15, 2010

BREAST PUMP MAHAL ~ KEMAHUAN ATAU KEPERLUAN?

Aku dah pernah review pasal breastpump nih... Impian hati memang nak beli Medela Freestlye, tapi hargenyer tak mampu...



Semalam aku baca blog mybreastpumpshop, sebab akak nih memang jual breastpump murah...Dia citer masa dia beranak kat hospital dia ada cuba satu breastpump, yang orang kata queen of breastpump... Harga pump tu kat mesia dalam RM5k++.... Bila dia cuba, dia kata tak best pun....So tak semestinya pump mahal tu best suction dia kan...

Another blog pulak aku terbaca, tapi aku terlupa blog ape, dia cakap pokok pangkalnya diri sendiri, kalau beli pump murah dan digunakan sepenuhnya, tak mustahil pump murah pun leh jadi sebagus pump mahal.... aku sesangat bersetuju.. So aku pun start survey pump yang aku rasa aku mampu milik....

Ada  pump yang aku berkenan, Ameda Lactaline BPA Free Double Breastpump. Aku ada baca review orang yang pernah pakai Ameda ni, dan banding dengan brand lain, diaorang cakap Ameda ni best, tak bising. Kalau Medela Mini Electric Plus yang rupanya lebih kurang dengan Ameda Lactaline ni bising, wpun hargenyer lg murah... RM599 pun leh dapat.

Ameda Lactaline aku dah survey.. Lingkungan harga dia tak lari banyak, dalam RM800... Tak kisah la mahal sikit, but I think it's a good investment sebab aku memang nak susuka Adwa sampai umo dia 2 tahun... Dalam Al-Quran dah sebut, susu kite ni hak anak kita sampai umur dia 2 tahun...

Features dia agak best dan macam yang aku nak, which boleh guna iether 6AA battery operated or guna power adaptor...Suction dlam 0-330mbar and adjustable..



Hm, tapi semalam ada orang cakap kat aku, "Paling berbaloi beli pump memahal ni kalau anak berderet macam keretapi, kalau takat beli tapi next anak tak tau nak keluar bila, tak berapa nak berbaloi la kan."

Aku agak terasa dengan ayat tu. Maksudnyer kalau nak beli pump memahal, aku ni kena jadi cam Sharifah Shahira yang takder keje lain selain beranak,beranak,beranak tu la yer? Suke hati aku la nak beranak bila. Yang menanggung sakitnyer aku gak.Yang penat separuh mati dan kelam kabut siapkan anak before pergi keje, then balik keje nak kemas umah, kutip baju kotor keliling umah tu sape? Aku gak!! And I'm using my own money to buy this stuff for my own son okay!!! Takder nak mintak ihsan sesape pon!!!

6 comments:

  1. ok gak price dia..so apa lagi..ko beli pump aku belu i-phone...wakakakak
    apa kena mengena? hahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha.. ada kena mengena ape... sesame kite meng'swipe'kan duit plastik.. hahahaha... Yes! Berjaya gak aku menghasut ko beli i-Phone hahaha... Nnt bg aku main2 eks? hahaha...

    ReplyDelete
  3. Sila beli. Duit gaji kita, hak kita untuk beli. If dah taknak pakai, boleh jual as secondhand

    ReplyDelete
  4. beli je la wanie...berbaloi2 apa...kalo tak guna, boleh simpan kannnn...bukannya basi pun ;)

    ReplyDelete
  5. yer.. aku dah nekad nak beli.. ape nak jadi, jadi lah (hehehe). Bila dah beli nnt aku tayang kat semua yer.. Thanx for your support...

    ReplyDelete
  6. Setelah mentelaah suma review pengguna dlm luar negara siang mlm mengalahkan bljr kt uni rasanya nk beli Ameda la kot.. mungkin blh cari cara creative spy blh jdkan dia portable mcm freestyle sambil jalan blh pakai... berbaloi beli walaupun saya nk ttp kedai sbb blh jual dia hygenic dan closed system.. insyaAllah xde susu msk tube or motor..

    ReplyDelete