I also wrote...

http://adwazeye.blogspot.com please be free to drop by!

Sunday, August 28, 2011

CARA MENJAGA BREAST PUMP

Aku dapat dari website Ameda, since aku guna pam Ameda, so aku letak kat sini macam mana nak jaga breast pump Ameda. Well, kepada sesiapa yang tengah cari breast pump, aku sangat recommend Ameda. Kalau nak tahu lanjut, boleh comment kat ruang comment yer. InsyaAllah aku jawab.

Bagaimana caranya saya membersih dan menjaga pam saya?

Untuk memastikan kebersihan pam anda tidak mengambil masa yang lama. Tetapi terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk memudahkan penjagaan pam anda - jadi anda boleh menghabiskan lebih banyak masa bersama bayi baru anda.


Membersihkan Pam Ameda Anda Sebelum Penggunaan Pertama

Sentiasa mengikut arahan pengeluar. Jika pakej kit pam anda tidak ditandakan "steril," letakkan semua bahagian yang bersentuhan dengan susu anda di dalam periuk, tenggelamkan dengan air, dan rebus selama 20 minit sebelum menggunakan pam untuk kali pertama. Melainkan jika doktor anda atau hospital memberitahu anda sebaliknya, tidak perlu melakukan ini sekali lagi.


Cuci Setiap Hari Pam Ameda Anda

Dengan pam Ameda, anda tidak perlu mendidih, menggunakan ketuhar gelombang mikro atau lap keping pam anda dengan membasmi kuman sama ada ianya bersentuhan dengan susu anda secara tetap. Tiap-tiap kali selepas digunakan, basuh bahagian yang bersentuhan dengan susu anda dengan air sejuk kemudian basuh dalam air hangat bersabun (menggunakan detergen ringan, ie pembersih botol bayi), bilas dengan air bersih, hangat, dan udarakan hingga kering. Anda juga boleh membersihkan bahagian-bahagian pam dalam mesin pencuci pinggan. Anda mungkin mahu mendapatkan satu atau lebih kit pam tambahan dan basuh mereka semua sekali pada akhir hari. Dengan cara ini anda tidak perlu untuk mencuci bahagian-bahagian pam anda setiap kali anda mengepam.

Untuk membersihkan motor pam atau beg anda, hanya lap dengan kain yang bersih, lembap. Ini juga cara yang baik untuk membersihkan bahagian luar tiub pam anda jika susu menitis ke atasnya.

Tidak Perlu Bersihkan Tiub Pam Ameda Anda

Bagi ibu-ibu yang menggunakan pam dengan tiub, mana-mana lembapan dalam tiub boleh mencemarkan susu mereka dengan bakteria, kulat dan virus. Sebab itulah pam Ameda telah terbukti dengan Airlock Protection ™. Semasa anda mengepam, diafragma Ameda menyimpan udara dari pam anda dan mengelakkannya daripada susu anda mengalir ke dalam tiub. Anda tidak perlu untuk membersihkan tiub pam anda anda semata - mata kerana susu anda telah masuk ke dalam tiub. Ameda merupakan satu-satunya pam di dunia dengan halangan pelindung yang terbukti.

No comments:

Post a Comment